Mi az a lovas pszichoterápia?

A lovas pszichoterápia (más néven ló asszisztált pszichoterápia) a lelki eredetű problémák, betegségek ló részvételével történő pszichoterápiás kezelését jelenti. 

A lovas pszichoterápia néhány tényezőben eltér a hagyományos „szobai” pszichoterápiától.

Színhelye legtöbbször egy vidéki lovarda, mely általában a természet közelében helyezkedik el. A terapeuta nem egyedül, hanem egy terápiás lóval együtt van jelen a terápiában, s e háromszögben zajló történések határozzák meg a terápia menetét, dinamikáját, értelmezését. Ezen eltérések ellenére/mellett a hagyományos pszichoterápiás technikákat (pl. gyerekek esetében a szabad játékot) a terápia során alkalmazni lehet. Tehát a lovas pszichoterápia egy alternatív pszichoterápiás eljárásnak tekinthető, melynek eredményeképpen a lelki betegségek a gyógyulás útjára terelhetők.

A lovas pszichoterápia nem azonos egy játékos lovasoktatással. A lovasoktatás célja a lovas lovastudásának fejlesztése, javítása a pedagógia eszközeivel (pl.: ismétlés, feladatok adása, követelés, korrigálás, stb.). A pszichoterápia célja a „lovas” gyógyulása a pszichoterápia eszközeivel (pl. feltétel nélküli elfogadás, a páciens igényeinek figyelembevétele, empátia, stb.). A lovasterápia természetesen elősegíti a lovas minél stabilabb, jobb ülését, egyensúlyának kialakulását a lovon, hiszen a lovas félelemérzet nélküli jelenléte elengedhetetlen. A páciensek megismerik a ló viselkedését, tulajdonságait, a velük való helyes bánásmódot, hiszen a lovardai szabályok betartása a lovak és emberek biztonságához szintén szükséges. De mindezen tudás elsajátításakor a hangsúly és a fókusz a lovason van, s nem a lovastudáson.