Szilaj, a terápiás ló

Szilaj egy fajtáját tekintve haflingi kisló, széles hátának és nagy erejének köszönhetően kicsik és nagyok is biztonságban érzik magukat a hátán. Nyugodt természetű, a terápiás helyzeteket, játékokat, meglepetéseket jól tűrő ló, aki kedveli a gyerekek simogatását és közeledését. Néha, ha vicces kedvében van, szereti a tárgyakat (pl. vezetőszár, játékokat tartalmazó kosár) a szájába venni és ott tartani őket.

Lidi, a terapeuta

E fiatal terápiás irányzat igen sok kihívást rejt magában, de minden egyes nehéz helyzetet, akadályt kárpótol a természetben, az állatokkal és az emberekkel való foglalkozás számomra örömteli volta. 

Hogy miért lettem lovas pszichoterapeuta? 

Réges-régen, gimnazista koromban volt egy lovam, Vízöntő, akivel olyan mély és bensőséges kapcsolatom alakult ki, hogy szerencsém volt megtapasztalni azt az őszinte, feltétel nélküli szeretetet, amit egy ló adni képes. Ez nem mindennapi élmény, hiszen a lovak nem adják könnyen a bizalmukat. Vízöntő eladása után pár évvel később, amikor tudomást szereztem arról, hogy a pszichológia és a lovak gyógyító ereje egyesíthető egy módszerben, jelentkeztem a Fóti Lovasterápiás Központ képzésére, melyet 2010-ben fejeztem be (lovasvizsgám letétele azonban még hátra van). 

Lévén, hogy e módszer igen-igen fiatal, s szakmai irányultságtól, lovarda kínálta lehetőségektől függően más és más, munkámat, s módszeremet szupervízió segítségével próbáltam és próbálom ma is kialakítani, tökéletesíteni.